Hva er Core Web Vitals og hvorfor er det viktig?

Laptop og forstørrelsesglass for å illustrere søkemotoroptimalisering og core web vitals

Hva er Core Web Vitals og hvorfor er det viktig?

Publisert: 3. august 2023

I den stadig skiftende verdenen av digital markedsføring og søkemotoroptimalisering (SEO) har nettsideytelse blitt en avgjørende faktor for å bestemme en nettsides suksess. Core Web Vitals er en gruppe brukersentrerte målinger introdusert av Google som har vokst frem som en viktig del av SEO. De kan påvirke nettsiders søkerangering og brukeropplevelse betydelig. I denne artikkelen vil vi utforske hva Core Web Vitals er, deres betydning i SEO, og hvordan godt webdesign, spesielt gjennom plattformen WordPress, kan forbedre en nettsides totale ytelse.

Hva er Core Web Vitals?

Core Web Vitals er en gruppe spesifikke målinger som måler ulike aspekter av brukeropplevelsen på en nettside. Innført av Google i 2020, fokuserer disse målingene på tre hovedområder for ytelse:

 1. Largest Contentful Paint (LCP): Måler tiden det tar for det største innholdselementet å bli synlig på brukerens skjerm. En god LCP sørger for at brukere oppfatter at nettsiden laster raskt og at de raskt kan begynne å interagere med innholdet.
 2. First Input Delay (FID): Måler tiden mellom brukerens første interaksjon med siden (f.eks. klikke på en lenke, trykke på en knapp) og nettleserens respons på den handlingen. Lav FID sikrer en jevn og responsiv brukeropplevelse.
 3. Cumulative Layout Shift (CLS): Sporer visuell stabilitet på en side ved å måle uventede endringer i plasseringen av elementer under lasting. En lav CLS-score forhindrer frustrerende opplevelser der knapper eller lenker flytter seg mens brukere prøver å samhandle med dem.
Betydningen av Core Web Vitals i SEO

Hvorfor er Core Web Vitals viktig i SEO?

Googles kontinuerlige streben etter å forbedre brukeropplevelsen har ført til at Core Web Vitals er en viktig rangeringsfaktor. Fra midten av 2021 er nettsider med bedre Core Web Vitals-score mer sannsynlig å rangere høyere i søkeresultatene. Ved å fokusere på disse målingene ønsker Google å prioritere nettsider som gir brukerne en sømløs, engasjerende og frustrasjonsfri opplevelse.

Videre er nettsider som oppnår gode resultater på Core Web Vitals mer sannsynlig å oppleve lavere avvisningsrate og høyere brukerengasjement, noe som fører til økt tid på siden og forbedret konverteringsrate. I essens handler ikke Core Web Vitals bare om SEO, men om å skape en bedre brukeropplevelse generelt.

Påvirkningen av godt webdesign på Core Web Vitals

Et utmerket webdesign spiller en avgjørende rolle for optimalisering av Core Web Vitals. Elementer som effektiv kode, optimaliserte bilder og medieinnhold, samt smarte innholdsdistribusjonsnettverk (CDN-er), kan alle bidra til raskere lastetider og en jevnere brukeropplevelse.

Her er noen webdesignpraksiser som kan påvirke Core Web Vitals positivt:

 1. Mobiltilpasning: Et responsivt design sikrer at nettsiden tilpasser seg sømløst til ulike enheter, noe som gir en bedre brukeropplevelse på skrivebord, nettbrett og mobiler.
 2. Minimering av HTTP-forespørsler: Ved å redusere antall forespørsler til serveren gjennom optimalisering av kode, CSS og JavaScript, kan lastetidene betydelig forbedres.
 3. Bildeoptimalisering: Komprimering og riktig dimensjonering av bilder bidrar til å redusere sidestørrelsen, noe som fører til raskere lastetider uten å gå på kompromiss med visuell kvalitet.
 4. Forsinket innlasting (Lazy Loading): Implementering av forsinket innlasting for bilder og videoer gjør at innhold lastes kun når brukerne blar til den aktuelle delen av siden, og akselererer dermed den innledende sidelastingen.

Jobb smartere med Core Web Vitals ved å bruke WordPress

WordPress er et populært publiseringssystem (CMS) som er kjent for sin brukervennlighet og allsidighet. Når det gjelder optimalisering av Core Web Vitals tilbyr WordPress flere fordeler:

 1. Hastighet og ytelse: Med riktig tema og tilleggsprogrammer kan WordPress levere utmerket nettstedsfart og ytelse. Diverse hurtigbuffer-tillegg og optimaliseringsverktøy kan brukes til å forbedre LCP- og FID-målinger.
 2. Rikt utvalg av tillegg: WordPress har et bredt spekter av tillegg dedikert til ytelsesoptimalisering og forbedring av Core Web Vitals. Disse tilleggene kan håndtere oppgaver som bildekomprimering, optimalisering av skript og mer.
 3. Mobilvennlige temaer: WordPress tilbyr et stort utvalg av mobiltilpassede temaer, slik at nettstedet ditt gir en utmerket brukeropplevelse på alle enheter.
 4. SEO-vennlig: WordPress leveres med innebygde SEO-funksjoner, og med tillegg som Yoast SEO eller Rank Math kan du ytterligere forbedre nettstedets SEO-ytelse.

Opplever du at nettsiden din ikke laster raskt? Mistenker du at det er behov for å jobbe med Core Web Vitals?

Ta kontakt i dag, så hjelper vi deg en gratis diagnose!

Konklusjon av hva Core Web Vitals er og hvorfor det er viktig for SEO

For å oppsummere er Core Web Vitals blitt en viktig del av SEO, og påvirker nettsiders rangering og brukeropplevelse direkte. Ved å fokusere på gode webdesign-praksiser og dra nytte av fordelene med plattformer som WordPress, kan nettsideeiere optimalisere Core Web Vitals og øke sjansene for å rangere høyere i søkeresultatene. Prioritering av brukeropplevelsen gjennom Core Web Vitals fører ikke bare til bedre SEO, men skaper også varige forbindelser med besøkende, øker engasjementet og konverteringsraten. Så hvis du ønsker å skille deg ut i det et digitale landskap med tøff konkurranse, er det å omfavne Core Web Vitals, og investere i en godt designet WordPress-nettside veien å gå.

Relatert innhold

Les mer om SEO og webdesign

Vekstkonsulenter: Nøkkelen til Bærekraftig Forretningsvekst

Hvis du ønsker å vokse i dagens stadig skiftende forretningslandskap, er bærekraftig vekst en avgjørende målsetning. Å...
Bildet illustrerer kyuubi creative sin SLA - Service level agreement

SLA – KB Creative sin Service Level Agreement

Hensikten med en Service Level Agreement (heretter kalt SLA), er å gi en oversikt over forventninger og...

Øk Inntekt og Realiser Potensialet: En Guide til Målrettet Markedsføring og Effektiv Salgsprosess

For en bedrift er det avgjørende å øke inntekten for å realisere sitt fulle potensial. Dette kan...

Ønsker du å vite mer om smidig metodikk?

Ikke nøl med å ta kontakt! Vi hjelper deg gjerne.

+47 99 51 51 49

hei@kyuubi.no